Gebruik en onderhoud van uw meubelen

Gebruik en onderhoud van uw meubelen

Algemene  informatie over zitmeubelen

Bekleding

Meubelstoffen zijn er in vele soorten, uitvoeringen en samenstellingen. Elk met zijn eigen kenmerken. In het algemeen kan gezegd worden dat de prijs van de meubelstof vaak niets zegt over zijn levensduur. De prijs van de meubelstof is vaak gebaseerd op gewicht, de eventuele finish op de stof maar vooral welke basismaterialen er in gebruikt worden. Deze kenmerken bepalen uiteindelijk de prijs van de meubelstof voor uw bank, hoekbank of fauteuil.
Als basismateriaal kunnen o.a. de volgende garens gebruikt worden: polyester, poly-acryl, wol, viscose, katoen of linnen.
Veelal wordt een mix van deze garens gebruikt om aan de verschillende gewenste eigenschappen van de stof te kunnen voldoen. Bij testen naar bijvoorbeeld lichtechtheid geven deze garens de hoogste scores. Een goede garenkwaliteit hoeft per definitie niet duur te zijn.

Onderhoud

Wij raden u aan om stoffen meubelen op laag vermogen te stofzuigen. Gebruik hiervoor het juiste mondstuk en let erop dat hier geen uitsteeksels aanzitten die in de stof kunnen haken. Bij stoffen met een pool moet u altijd met de vleug mee strijken. Door uw stof op deze manier te reinigen verwijderd u slijtage veroorzakende vuildeeltjes. Tevens is het aan te raden om één maal per twee weken uw gestoffeerde meubel af te nemen met een licht vochtige theedoek. Het doel hiervan is het reduceren van kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en –vetten die zich aan de stof kunnen hechten. Meubelbekleding welke sterk vervuild is kunt u het beste laten reinigen door een erkend bedrijf.

Afneembare bekleding mag u uitsluitend chemisch laten reinigen.

Shading

Shading is de zogenoemde vleug (of tegengestelde vezelpatronen)  welke u ziet door de inwerking van licht en/of schaduw. Doordat de vezels van uw stof een verschillende ligrichting hebben ontstaat dit verschijnsel. Deze eigenschap van bepaalde stoffen vallen dan ook niet onder kwaliteitsgebrek.

Verkleuring

Meubelstoffen gaan onvermijdelijk verkleuren onder invloed van zonlicht of warmte. De kleurstoffen die gebruikt worden om de stoffen in te kleuren breken af door UV straling of te grote warmte. Dit is een onvermijdelijk proces en wij raden u dan ook aan uw meubels steeds te beschermen voor instraling van direct zonlicht of sterke belichting / opwarming.  Als stoffen verschoten zijn kan dit doorgaans niet meer hersteld worden.  Sommige stoffen en/of kleuren zijn gevoeliger voor verkleuring: stoffen met natuurlijke vezels en diepe of intense kleuren halen doorgaans zwakkere lichtechtheidswaarden.

Het beschermen van uw stof tegen vlekken

Vlekbescherming voor uw stof is mogelijk en ook zeker aan te raden. De coating welke u hierop aanbrengt is onzichtbaar, kleurloos en vormt een duurzaam schild rond elke afzonderlijke vezel. Deze coating blijft gegarandeerd voor 3-5 jaar rond de vezel zitten. Daardoor kunnen vloeistoffen niet intrekken en zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden van stofimpregnant.

Kunstleder (PU-Leder)

Bij de productie van kunstleder brengen we een vloeibare substantie aan op onderdoek. Deze substantie bestaat veelal uit polyurethaan ook wel PU genoemd.
Bij de productie kan een print (ledernerf) op het materiaal aangebracht worden. Het grootste voordeel van PU-leder is dat deze een natuurlijke uitstraling heeft.
Kunstleder wordt in veel gevallen gebruikt voor het stofferen van banken, hoekbanken, fauteuils en eetkamerstoelen. Een groot voordeel is dat kunstleder eenvoudig te reinigen is. Lauw water, een zachte doek en een milde, pH-neutrale zeep verwijderen direct na vervuiling het meeste vuil. Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, hierdoor zal de toplaag van het PU kunstleder beschadigen.

Het inzitten van uw zitmeubelen

Door gebruik van uw  zitmeubel zal de hardheid van de vulling in de eerste 3 tot 4 maanden ongeveer 10% tot 15% afnemen, dit proces begint direct vanaf het moment dat u het zitmeubel in gebruik neemt: er ontsnapt een teveel aan lucht. Tijdens het inzitten van uw meubelstuk wordt het schuim zachter en bereikt uw zitmeubel zijn optimale zitcomfort. Heeft uw zitmeubel kussens met een  veren vulling dan is regelmatig opkloppen of schudden noodzakelijk voor behoud van het zitcomfort. Slijtage en het afnemen van de hardheid van uw zitmeubel gebeurt gelijkmatig wanneer u regelmatig van zitplaats wisselt. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair.

Plooivorming

Bij alle stoffen en ledersoorten is het normaal dat door het gebruik plooivorming ontstaat. De mate van plooivorming wordt bepaald door de vulling van uw kussens, de verwerkte stof-/leder en de intensiteit van het gebruik.
Plooivorming is onontkoombaar en inherent aan een zitmeubel. Men noemt dit derhalve een productgebonden eigenschap.

Losse rug- en zitkussens

Heeft u losse rug- en zitkussens op uw bank, hoekbank of fauteuil dan is het belangrijk na gebruik deze op te kloppen en op de juiste plaats terug te zetten. Door regelmatig van zitplaats te wisselen en/of de kussens onderling te wisselen, voorkomt u dat de kussens onregelmatig slijten. Bij normaal gebruik komt het bijna niet voor dat de kussens verschuiven, heeft u hier echter toch last van dan is dit makkelijk op te lossen door onder uw zitkussen een stuk zuil met antislip laag onder te plaatsen.

Arm- en rugleuningen

Het is niet toegestaan op arm- of rugleuningen te gaan staan of zitten. Hierdoor kan schade optreden doordat men door de constructie heen zakt. Ook door continu met uw knie op de armleuning te steunen raden we af. Het draaggewicht van een arm- of rugleuning is +/- 20 kg en zal bezwijken onder deze druk.

Wanneer uw bank naast een raam staat welke open kan raden wij ten strengste af.

Eigenschappen van leder

Leder is een natuurproduct met eigenschappen welke het zeer geschikt maakt voor het bekleden van zitmeubelen. Met het verzachten van de vulling past ook het leder zich aan. Door het iets royaler zitten, ontstaan altijd plooien. Echt leder kenmerkt zich o.a. door insectenbeten, mestvlekken, kleur- en structuurverschillen, etc. Dit geeft leder zijn natuurlijke karakter. Bij zwart leder en sommige andere kleuren kan een lichte afgifte van kleurstof voorkomen, zeker in het begin.

U kunt leder het  beste twee keer per jaar met een voor uw leder bedoelde lederset  behandelen. Garantie op het leder is van toepassing in combinatie met het gebruik van de originele onderhoudsproducten.

U kunt een vlekbeschermer aanbrengen op de ledersoorten. Onze adviseurs kunnen u hierover alles vertellen. De vlekbeschermer op leder kunt u gemakkelijk zelf aanbrengen. Op deze vlekbeschermer geeft de leverancier ook garantie. Wij verzoeken u het onderhoudsadvies wat op de “onderhoudsset” staat vermeld, op te volgen.

Lees ook eens onze blog over bank reinigen, hier vindt u meer informatie over het reinigen en onderhouden van uw bank.