Hoe herken je een goed bankstel?

Kwaliteit Banken

Het uitzoeken van een nieuw bankstel kan best lastig zijn. Er zijn diverse opstellingen, materialen en stoffen, dus waar moet je uit kiezen? Hoe herken je de goede kwaliteit banken? Meubilex geeft hier antwoord op.

KWALITEITSKENMERKEN BANK

Waar let je op bij de aanschaf van een nieuw bankstel? Het beoordelen van de kwaliteit van een bank zit hem in het bekijken van de buitenkant, maar vergeet ook niet om de stabiliteit van de bank te beoordelen. Maak van tevoren een lijstje met eisen waaraan het bankstel moet voldoen, hoe meer punten het bankstel scoort, hoe beter de bank aan jouw eisen voldoet. Enkele vragen die je jezelf moet afvragen zijn: welk type stof wil ik, wat voor kleur wil ik en voor wat voor design moet ik gaan? Denk ook na over hoe je het bankstel moet reinigen en onderhouden. En tot slot hoeveel geld je eraan uit wil geven. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee of je kinderen en/of huisdieren hebt. Test de bank goed uit in de winkel om te achterhalen of het bankstel de kwaliteit heeft die jij zoekt.

UITERLIJK VAN DE BANK

Buiten de kwaliteit van jouw nieuwe bankstel, is een mooi uiterlijk natuurlijk ook heel belangrijk. Een bank is een prominent meubelstuk in jouw woonkamer en bepaalt voor een groot gedeelte ook de sfeer in huis. Buiten dat jouw bank straks lekker zit, moet je er ook voor zorgen dat je niet na een jaar al uitgekeken raakt op de bank. Bijvoorbeeld omdat je een hele bonte kleur hebt gekozen, of net een materiaal hebt uitgezocht dat heel trendgevoelig is. Wil je echt jarenlang van jouw bank plezier hebben, let er dan op dat de bank niet te trendgevoelig is, maar wel past bij jouw woonstijl en smaak.

Bij Meubilex kun je kiezen uit meer dan 700 stof- en ledersoorten. Uiteraard denken onze interieurstylisten hierin graag met je mee.

KWALITEIT VAN HET ZITCOMFORT

Het zitcomfort is ontzettend belangrijk van het bankstel. Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume. Ook is het een afweging om te kijken of je de kussens kunt draaien, bij vlekken en/of kuilen kan dit erg handig zijn.

FRAME MATERIAAL

Het materiaal dat wordt gebruikt voor het frame van onze banken is vurenhout in combinatie met beukenhout. Voor de dragende gedeelten van de bank wordt het beukenhout toegepast. Beukenhout is namelijk enorm hard en daarom uiterst geschikt als fundering van meubelstukken.

BANK VULLING

De comfort en dus de kwaliteit van de bank is voor een heel groot gedeelte bepaald door de vulling van de bank. De vulling van een bank bestaat uit verschillende lagen van verschillende materialen. Deze lagen zijn bepalend voor het zitcomfort van jouw bank.

Onder de zitting wordt er bij veel van onze banken gebruik gemaakt van nosag veren welke gelijkmatig over de zitting van de bank verdeeld worden. Het zitkussen bestaat uit polyetherschuim met een toplaag van polyether granulaat en siliconen watten. Polyetherschuim is een veelgebruikte schuimsoort voor banken en bevordert de veerkracht en flexibiliteit van de bank. De hoeveelheid van de lagen bepaalt uiteindelijk het zitcomfort. Een bank waar je lekker op kan neerploffen, zoals een loungebank, heeft over het algemeen een dikkere toplaag en een hardere bank bevat meer koudschuim voor de stevigheid van het kussen.

Koudschuim of HR-schuim is heel duurzaam en elastisch. Dit zorgt dus voor een flexibel zitcomfort en een langere levensduur van de bank. Bovendien ventileert koudschuim ook heel goed. Het is bijvoorbeeld ook een heel populaire schuimsoort voor matrassen. De rugkussens zijn veelal gevuld met polyeter granulaat en siliconen watten. De vulling en hoeveelheid vulling is per bank dus verschillend.

Naast de basis van de kussens kun je ook kiezen voor extra comfort van jouw bank. Dit kan in de vorm van watten of vlokken, een vaste toplaag van koudschuim, polyetherschuim of memmoryfoam, een extra donslaag of fiberfill. Deze lagen zorgen er voor dat jouw bank bijvoorbeeld zachter zit, de kussens zich naar jouw lichaam vormen, extra stevigheid of het voller maken van het kussen. De allerbeste manier om de vulling van de bank te beoordelen is door zo veel mogelijk banken uit te proberen in onze showroom.

AFMETINGEN BANK

Let bij het kopen van de beste bank ook op de afmetingen. Ga je een bank uitzoeken in de winkel, dan kan het zomaar zijn dat de bank veel groter is in jouw huis dan je op voorhand had verwacht. Meet vooraf daarom altijd de ruimte op waar de bank uiteindelijk komt te staan. Laat je daarin ook zeker adviseren door mensen die er verstand van hebben. Zo kan een elementenbank bijvoorbeeld de beste bank voor jou zijn als je regelmatig de opstelling van jouw zithoek verandert.

Let er bij het meten op dat je niet alleen de breedte en de lengte opmeet, maar ook zeker de hoogte hierin meeneemt. Dit is met name van belang als de bank aan raamzijde wordt geplaatst tegen een vensterbank. Zo voorkom je dat de bank te laag of juist veel te hoog staat ten opzichte van de vensterbank. Naast de hoogte van de bank is het ook belangrijk als je rekening houdt met de loopruimte tussen de bank en de salontafel bijvoorbeeld.

KWALITEIT VAN DE STOFFERING

Er zijn enkele factoren waarop je moet letten bij het kiezen van de stoffering. Niet elke stof of leer in jouw lievelingskleur is een juiste keuze. Let bijvoorbeeld ook op de straling van de zon door grote ramen. Dit vereist een grote lichtechtheid van de bekleding. Voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren is het belangrijk om te kiezen voor onderhoudsarme en robuuste stofferingen. Tijdens diverse testen van de stof wordt er gelet op lichtechtheid, wrijfvastheid, pluisgedrag en schuurbestendigheid. Wens je een onverslijtbare stof? Dan kun je het beste gaan voor synthetische stoffen. Voor een soepele kwaliteit en uniek zitcomfort kun je het beste gaan voor wollen stoffen. Bij de keuze voor een leren bank kun je deze het beste om de vier tot zes maanden blijven behandelen voor eersteklas kwaliteit.

VERZORGING EN ONDERHOUD VAN JOUW BANK

Niet alleen een goede basis is van belang bij een goede kwaliteit bank. Ook de voorbehandeling en het onderhoud dragen bij aan een langere levensduur van jouw bank. Hier heb jij dus zelf ook invloed op. Ga je voor een stoffen bank, dan is het van belang dat je vlekken zoveel mogelijk vermijdt. Impregneer je stoffen bank daarom altijd voor gebruik. Voor het impregneren adviseren wij de spuitbussen van Protexx.

Protexx zorgt voor een extra beschermlaag op jouw stoffen bank, zonder dat het de kleur of het comfort aantast. Deze behandeling doe je gemakkelijk zelf. Protexx biedt daarnaast een garantie van 5 jaar. Krijg je bepaalde vlekken er toch niet uit? Dan kun je bij aantoning van de aankoopfactuur gebruik maken van de vlekkenservice. Ook voor een leren bank is er een passende kit van Protexx verkrijgbaar.

VOORKOMEN VAN PILLING EN PLOOIVORMING

De ene stof is meer gevoelig voor pilling en plooivorming dan de andere stof. Door middel van een pilling remover kun je de meeste pillen gelukkig al heel gemakkelijk verwijderen.

Plooivorming ontstaat bij iedere bank. Plooivorming hoeft echter niet als negatief te worden ervaren. Het geeft juist een geleefde look aan jouw bank en daarbij ontlast het ook nog eens de naden. Heb je liever zo weinig mogelijk plooivorming? Bespreek dit dan samen met de interieurspecialist. De hoeveelheid plooivorming is namelijk afhankelijk van de hardheid van het schuim en de rekbaarheid van de stof. Voorkomen doe je het echter nooit.

KWALITEIT BANKSTEL SAMENSTELLEN BIJ MEUBILEX IN OISTERWIJK

Geïnteresseerd in een kwalitatief goed bankstel? Bekijk onze collectie hoekbanken en bankstellen. Hier staat slechts een kleine selectie van alle mogelijkheden. De banken zijn namelijk zelf samen te stellen in allerlei opstellingen, stoffen en kleuren. Deze kun je natuurlijk het allerbeste beoordelen in de winkel zelf. Zo kan jij zelf een keuze maken tussen de ruim 700 verschillende stof- en ledersoorten. Stel jouw ideale bank zelf samen door middel van het koppelen van diverse elementen. Zo heb jij vat op de kwaliteit en het uiterlijk van jouw bank en heb je straks gegarandeerd het beste bankstel in huis.

Onze showroom in Oisterwijk is van maandag tot en met zaterdag geopend en iedere eerste zondag van de maand staan onze interieurstylisten klaar om jou te helpen met de keuze voor het beste bankstel voor jou en jouw gezin.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *