(Hoek)banken adviesgids
Alles wat je wilt (en moet) weten over je nieuwe toekomstige bank!
EEN BANK OM IEDERE DAG VAN TE GENIETEN!
Een bank is een belangrijk element in iedere woonruimte. Je brengt hier veel tijd op door en het is (vaak) het meest prominente meubelstuk in huis. Voor iedere woning is een juiste bank te vinden. Bij ons vind je een ruime collectie (hoek)banken in diverse stijlen, uitvoeringen, afmetingen, materialen en kleuren. Al onze banken zijn van hoogwaardige kwaliteit en bieden jarenlang plezier en zitcomfort. Dat is toch wat je zoekt?
Wist je dat je veel van onze banken geheel zelf samen kunt stellen? Dit doe je door verschillende losse elementen aan elkaar te koppelen en zelf de uitvoering en afmeting te bepalen. Daarnaast heb je de keuze uit meer dan 700 verschillende stof-, en ledersoorten. Stel bij ons jouw droombank samen!
In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over het aanschaffen van een nieuwe bank. Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden?
Lees dan snel verder!
P.S. Wil jij het zitcomfort van onze banken zelf ervaren? Kom dan langs in onze showroom in Oisterwijk. Hier staan wij voor je klaar om je te adviseren en we helpen je graag met het samenstellen van jouw droombank. Je bent van harte welkom!
Tips bij het kopen van je droombank
Een bank is het pronkstuk van je woning. Toch is het belangrijk dat je op verschillende aspecten let. Een bank hoeft niet alleen mooi te zijn, deze moet ook lekker zitten, de juiste afmeting hebben en genoeg zitplaatsen bevatten voor het hele gezin! Op dit meubelstuk breng je immers veel tijd door. Een nieuwe bank kopen is een echte investering. Om je alvast te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we alvast een paar tips op een rijtje gezet. Zo ben je goed voorbereid bij het kopen van een nieuwe bank.
Tip 1: Meten is weten
Één van de belangrijkste punten die je moet weten wanneer je een bank gaat kopen, is de afmeting van de ruimte waarin de bank komt te staan. Banken lijken in de winkel (vaak) een stuk kleiner, maar je wilt natuurlijk niet de kans hebben dat deze te groot uitvalt in jouw woonkamer. Om te voorkomen dat je een te grote of te kleine bank koopt, is het dus belangrijk dat je van te voren meet hoe groot de bank maximaal mag zijn. Wanneer jij alle afmetingen meeneemt, kijken wij graag met je mee naar de mogelijkheden.
LET OP: Tijdens het opmeten moet je rekening houden met verschillende punten. Naast de breedte en diepte van de bank moet je ook de hoogte opmeten. Dit is vooral belangrijk wanneer de bank tegen een raamkant met vensterbank komt te staan.
Houd daarnaast ook rekening met de loopruimte. Tussen een bank en salontafel adviseren wij een loopruimte van ongeveer 45 cm en op andere plekken minimaal 70 cm breed. Zo kun je gemakkelijk langs de bank af lopen en ultiem genieten van jouw woning!
Tip 2: Een actieve zit of liever loungen?
Bij het maken van een keuze voor een nieuwe bank is het belangrijk om na te gaan wat voor jou belangrijk is wat betreft het zitcomfort. Gaat je voorkeur uit naar een heerlijk zachte bank, waarin jij lekker kunt ontspannen of loungen? Of ben je op zoek naar een bank waarin je meer een actieve zit hebt en een steviger zitoppervlak? Óók dat is bij ons geen enkel probleem!
De hardheid van een kussen heeft niet als enige invloed op het zitcomfort, dit geldt ook voor de diepte van de bank. Een dieper zitvlak is vaak ideaal voor een loungebank, hierin zak je lekker weg. Maar een ondiepe bank is vaak beter voor een actieve zithouding, zodat je minder de kans krijgt om onderuit te zakken. Om er zeker van te zijn dat jij de juiste zithouding hebt in één van onze banken en om te kijken of deze voldoet aan jouw woonwensen, is het een goed idee om te komen proefzitten in onze showroom in Oisterwijk.
Tip 3: Relaxen met het hele gezin
Banken zijn er in allerlei verschillende soorten, afmetingen en opstellingen. Je kunt ze vaak helemaal zelf samenstellen. Hoeveel zit- en ligplaatsen heeft jouw bank nodig? Heb je een groot gezin en wil je ’s avonds met z’n allen op de bank kunnen liggen? Dan is een hoekbank of een bank met een U-opstelling waarschijnlijk een goed idee.
Wanneer je net bent gaan samenwonen of wanneer je vaak met je gezelschap aan de eettafel zit, is een kleinere bank wellicht al groot genoeg? Wat dacht je van een mooie 2- of 3-zitter met als extra optie een hocker? Zo creëer je direct een extra zitplaats, maar wanneer je deze tegen jouw bank schuift, maak je er in een handomdraai een hoekbank van en kun je heerlijk liggen!
Tip 4: Interieuradviseur
Het uitkiezen van de perfecte bank is een pittige opgave. De keuze is namelijk enorm. Vraag daarom onze gespecialiseerde interieuradviseurs om hulp. Wij zoeken graag met je mee naar de bank die het beste voldoet aan jouw woonwensen. Daarnaast helpen we je graag met het samenstellen van jouw droombank en zorgen wij ervoor dat je vrolijk de deur uit gaat!
Nog een extra tip van ons: neem een foto of video van de ruimte mee waarin de bank komt te staan. Hierdoor hebben onze adviseurs een beter beeld van jouw woning, de huidige woonstijl en inrichting. Heb je nog een staal liggen van je vloer of gordijnen? Neem deze dan ook mee. Hoe meer je meebrengt, des te concreter ons advies. Zo wordt het maken van een kleur keuze een stuk makkelijker en kunnen we de bank helemaal matchen aan jouw woonruimte.
Wellicht heb je wel een moodboard gemaakt? Neem deze gerust mee, wij helpen je graag!
Stel je eigen bank samen
Heb je jouw droombank gevonden maar staat deze niet opgesteld in de (voor jou) gewenste opstelling? Dat is bij ons geen enkel probleem! Wij bieden je namelijk de mogelijkheid om jouw bank helemaal zelf samen te stellen.
Samenstellen van jouw droombank
Stel bij ons je eigen bank samen. Van opstelling en afmeting tot stof en kleur. Je kunt je eigen bank samenstellen door verschillende losse elementen aan elkaar te koppelen. Zo kun je kiezen voor een compacte 2-zitter of juist een enorme leefhoek.
Ben jij fan van een tussenstuk die je aan de elementen kunt koppelen? Of ga je liever voor een liggedeelte aan beide kanten? Onze interieuradviseurs puzzelen graag met je mee, totdat jij tevreden bent en jouw droombank hebt gevonden.
Naast dat jij je eigen bank qua opstelling en afmeting volledig samen kunt stellen, is er ook een ruime keuze qua bekleding. Wist je dat onze collectie bestaat uit meer dan 700 verschillende stof- en ledersoorten? Zo is er voor ieder wat wils.
Maak je leefhoek compleet!
Maak jouw leefhoek helemaal af met een hocker en/of fauteuil in dezelfde stof of in totaal een andere stijl. En ook een salontafel en vloerkleed maken je woning helemaal compleet. Je hebt bij bijna al onze banken de mogelijkheid om een bijpassende hocker en fauteuil te bestellen. Op deze manier zorg je voor rust in je interieur en een mooi geheel. Daarnaast zou je natuurlijk ook altijd een totaal andere stijl kunnen combineren met je bank voor een speels effect.
Een hocker is ideaal! Met dit praktische meubelstuk creëer je direct een extra zitplaats, maar je kunt deze ook leuk decoreren met een mooi dienblad en wat accessoires. Je kunt er alle kanten mee op.
Met een fauteuil in jouw woning creëer je ook direct een extra zitplaats. Je kunt deze natuurlijk in dezelfde stijl uit laten voeren, maar ook in een totaal andere stijl of stof. Een fauteuil is namelijk een echte toevoeging. De keuze is aan jou. Maak dit meubelstuk extra gezellig, door deze aan te kleden met een paar gezellige sierkussens of een wollig plaid.
Een salontafel komt altijd van pas! Het staat niet alleen stijlvol, het is daarnaast ook heel praktisch. Wij hebben een ruime keus aan salontafel in onze collectie. Om je leefruimte helemaal af te maken kun je je salontafel ook decoreren. Denk hierbij aan met een leuke vaas en wat droogbloemen of een mooi dienblad met vaasjes en kaarsen.
Vloerkleden zijn een sfeervolle toevoeging aan iedere woning! Naast dat het heel stijlvol staat in je leefruimte is het ook erg comfortabel aan je voeten. Je fleurt je woning gelijk op. Ook deze hebben wij in allerlei verschillende kleuren, vormen en maten. Voor jou zit er dus zeker wat bij!
Een extra tip van ons: match de bekleding van de bank niet alleen met de vloer maar ook met het vloerkleed wat je eventueel gaat neerleggen. Dan wordt het een sfeervol geheel!
Dan missen alleen de finishing touches nog. Fleur je bank bijvoorbeeld op met wat sierlijke kussens en een wollig plaid. Of wat dacht je van een leuke vaas met diverse droogbloemen voor op je salontafel? Zo maak je van jouw leefruimte een sfeervol paleisje!
Stap voor stap jouw droombank samenstellen
Onze adviseurs helpen je, in onze showroom, graag met het maken van de juiste keuzes en voorzien je van passend advies. Wist je dat je bij ons bijna alle banken zelf kunt samenstellen? Hieronder leggen wij je stap voor stap uit hoe je jouw droombank kunt samenstellen. Lees snel verder!
Stap 1: Kies je favoriete model
Onze collectie bestaat uit een groot assortiment aan verschillende modellen banken die passen binnen alle woonstijlen. Een groot deel van onze modellen zijn te bekijken op onze website, maar je kan natuurlijk ook langskomen in onze showroom in Oisterwijk. Hier kun je al onze modellen zien, voelen en het fantastische zitcomfort uitproberen. Let op: de banken die je op onze website en in onze showroom ziet zijn voorbeelden. Je kunt deze banken geheel zelf samenstellen en de bekleding aanpassen. Laat je inspireren!
Stap 2: Kies de opstelling en samenstelling
Onze modellen kun je uitvoeren in verschillende meubelstukken, zoals: een fauteuil, loveseat, bankstel, hoekbank of volledige leefhoek. Per model kun je verschillende elementen toevoegen of weglaten. Zo kun jij de perfecte opstelling creëren. *Dit kan bij bijna alle banken, met een aantal uitzonderingen.
Stap 3: Kies het gewenste formaat
Door de juiste elementen met elkaar te combineren, kun je altijd een opstelling creëren die past bij de afmeting en indeling van jouw interieur. Wij helpen je net zo lang met puzzelen, totdat de bank van jouw dromen samengesteld is. Mis je nog iets? We horen het graag!
Stap 4: Kies de perfecte bekleding
Wij hebben een zeer uitgebreide collectie aan bekleding. Onze collectie bestaat uit meer dan 700 verschillende stof- en leersoorten. In onze showroom kun je de verschillende bekleding bekijken en met elkaar vergelijken. Met de ruime hoeveelheid aan keuzes, vind je altijd een bekleding die bij jou en jouw interieur past. (De kenmerken van stoffen en lederen bekleding vind je in het volgende hoofdstuk)
Stap 5: Kies de kleur
Bijna al onze stoffen en leersoorten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, waardoor er ontzettend veel opties zijn. Na het kiezen van de stof of het leer kun je dus ook de kleur bepalen. Op deze manier kun je jouw bank volledig afstemmen op de kleuren én de (gewenste) sfeer in jouw huis.
Stap 6: Kies je extra’s
Bijna alle modellen hebben extra opties, dit verschilt per model. Onze stylisten vertellen je graag over alle extra mogelijkheden zoals een gaaf “in between”-element in je bank voor een dienblad of je favoriete tijdschriften!
Stap 7: Je droombank kan gemaakt worden
Heb je jouw (hoek)bank volledig naar wens samengesteld? Mooi! Dan is het tijd om jouw droombank in bestelling te zetten, zodat onze fabriek aan de slag kan gaan. Aangezien de bank volledig naar wens besteld en gemaakt wordt, is er altijd een levertijd. Het is dus even wachten, maar dan heb je wel jouw droombank in huis!
Stoffen bekleding
Een stoffen bekleding is de meest gekozen bekleding op banken. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat de keus eindeloos is. Door de eindeloze mogelijkheden, structuren en kleuren kun je iedere bank naar eigen smaak uitvoeren. Stoffen kun je in drie groepen verdelen: natuurlijke, synthetische en semisynthetische stoffen. Elke bekleding heeft zijn specifieke eigenschappen. Dit omdat elke bekleding van een ander materiaal is gemaakt of een andere behandeling heeft gehad. Zo zijn natuurlijke stoffen, zoals de naam al zegt, gemaakt van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan de katoenplant of het wol van een schaap. Verder worden er ook geen andere stoffen aan toegevoegd, mits dit erbij vermeld staat. Synthetische stoffen worden gemaakt van verschillende grondstoffen, vaak aardolie of aardgas. Via een chemisch proces worden de grondstoffen omgezet tot vezels. Van deze vezels worden vervolgens stoffen geweven. Velvet en acryl zijn voorbeelden van synthetische stoffen. En als laatste heb je semisynthetische stoffen. Semisynthetische stoffen zijn stoffen gemaakt van natuurlijke vezels die chemisch zijn behandeld. Hierdoor kun je de kwaliteiten van natuurlijke en synthetische stoffen met elkaar combineren. Nu kan een stof bijvoorbeeld goed blijven ademen maar is die ook makkelijker in onderhoud. Kortom; keuze genoeg. Heb jij al een voorkeur?
De eigenschappen van stoffen bekleding
Naast het fantastische comfort en de prachtige uitstraling heeft stoffen bekleding nog veel meer kenmerken. Lees hieronder alles over de verschillende stofsoorten in onze collectie en hun eigenschappen!
Natuurlijke stoffen
– Katoen
Katoen is een plantaardige vezel die de temperatuur van huis aanneemt, hierdoor ademt en absorbeert het erg goed. De stof voelt dus altijd aangenaam aan! Katoen is gevoelig voor licht en kreukels. Ook is de stof wat lastiger in onderhoud want het neemt snel vocht op. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen door de bekleding te impregneren! Hierbij krijg je 5 jaar vlekvrij garantie. Je bank zal dus blijven schitteren!
– Linnen
Linnen is een natuurlijke vezel gemaakt van de vlasplant. De linnen stof staat bekend om zijn sterkte, wat ideaal is voor intensief woongebruik. De stof is luchtig, ademt goed en voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is linnen ook erg milieuvriendelijk. De bekleding kan kreukelen en is wat gevoelig voor vlekken en verkleuring. De kreukels zorgen voor een erg landelijke uitstraling. Maar het kan ook te veel worden, om de ergste kreukels tegen te gaan wordt er soms een synthetische stof aan toegevoegd.
Synthetische stoffen
– Velvet
De populaire stof velvet is een synthetische stof. De bekleding is erg zacht, flexibel, sterk en goed te reiniging. De stof brengt nét dat beetje extra luxe in de ruimte. Velvet kan wat statisch aanvoelen, dit heeft te maken met de luchtvochtigheid van je woonkamer, het gebeurt dus niet overal. Deze hippe stof is geschikt voor intensief woongebruik!
– Acryl
Acryl is een synthetische vezel, welke erg lijkt op de natuurlijke vezel: wol. Acryl isoleert goed, voelt warm aan en kan goed tegen zonlicht. Het enige nadeel is dat de stof kan gaan pillen en vocht niet goed opneemt. Verder is de stof erg sterk en goed te reinigen.
– Polyester
Polyester is een veelgebruikte kunstvezel die goed tegen zonlicht kan en kreukbestendig is. Deze is daarom geschikt voor intensief woongebruik. De stof is gemakkelijk in onderhoud, echter kan deze stof soms wat statisch aanvoelen. Dit gebeurt sneller wanneer de luchtvochtigheid in je woonkamer slechter is.
– Polyamide
Polyamide is een kunstvezel die niet kreukt en zijn vorm goed behoudt. De stof kan soms minder vriendelijk aanvoelen doordat hij wat statisch is. Net als veel kunstvezels kun je polyamide goed reinigen. Ideaal voor kinderen!
– Polypropyleen
Polypropyleen is een synthetische vezel. De stof neemt weinig vocht op, dit heeft als voordeel dat je de stof makkelijk kunt reinigen. Zet de bekleding niet volop in het licht, dan verkleurt deze. Verder is polypropyleen 100% recyclebaar. Polypropyleen is dus een milieubewuste keuze!
Semisynthetische stoffen
– Viscose
Viscose is een vezel gemaakt van een natuurlijke grondstof genaamd houtvezel. Omdat tijdens het bewerkingsproces chemicaliën worden gebruikt, is viscose een semisynthetische stof. Viscose is een erg vriendelijke stof die zacht en soepel aanvoelt. De stof is van super goede kwaliteit, maar is gevoelig voor vocht, zonlicht en kreukels.
Lederen bekleding
Van huid tot leer
Met een leren bank maak je zeker een statement in je woning! Maar voordat je leer kan gebruiken als bekleding moet het gelooid worden. Het looien van leder gebeurt in verschillende stappen. Hoe dit in zijn werk gaat leggen wij je hier uit.
1. De voorbereiding
Een huid is een restproduct van de vleesindustrie. Dit houdt in dat nadat het dier geslacht en gevild is, de huid wordt geconserveerd. Conservering is tijdelijk en voorkomt dat de huid gaat schimmelen en dus afbreekt. Dit kan op drie manieren gebeuren:
- De huid wordt gekoeld. Als de huid gekoeld is, is die hierna nog maximaal 3 á 4 weken houdbaar. Deze methode wordt vooral gebruikt in een duurzame productiecycli. Hierbij gaat het dier van de wei naar de slacht en vervolgens zeer snel naar de looierij. Binnen 3 á 4 weken dus.
- De huid wordt gedroogd. Deze methode duurt lang maar garandeert wel dat de huid decennia mee kan. Als de huid niet meer vochtig is kunnen de bacteriën er namelijk niks meer mee.
- De huid wordt gezouten. Bij de gezouten huid is al het vocht in het zout getrokken waardoor bacteriën er minder invloed op hebben.
Via transport komen de huiden vanuit de slachterij bij de looierij aan. Hier begint het echte looiproces.
2. Ontharen
Om de huid zo effectief mogelijk in zijn originele staat te brengen wordt de huid geweekt in zuur, zout, kalk en/of zwavel. Tijdens het weekproces worden de eiwitten (die opgelost kunnen worden) samen met overige vetten en haren verwijderd. Zie het alsof de huiden in een wasmachine worden gegooid vol met chemicaliën die de reststoffen verwijderen. Door dit proces zwelt de huid op. Hierdoor zet de huid open waardoor de looistoffen er gemakkelijk aan toegevoegd kunnen worden.
Deze schone en haarloze huid wordt ook wel ‘bloot’ genoemd.
3. Ontvlezen
Als de huiden uit het eerste bad komen, blijft er nog een laag vet aan de huiden zitten. Voordat de volgende stap gemaakt kan worden, moet deze laag verwijderd worden. Doorgaans wordt dit gedaan door dit van het bloot af te schrapen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een messenwals. Dat is een rollende wals met scherpen messen erin verwerkt. De huid wordt door de wals gerold waardoor de messen alle resten eraf schrapen.
4. Ontkalken en beitsen
Nadat de huiden uit het eerste bad komen kan er kalk aan de huiden blijven zitten. Dit kan problemen veroorzaken tijdens het looiproces. Daarom worden de huiden nu in een nieuw bad gelegd. Dit bad zorgt dat de huiden worden ontkalkt. Daarnaast wast dit bad de huiden nog een keer compleet waardoor overige afvalstoffen ook worden verwijderd. Terwijl de huiden nog in het bad liggen, start het beitsen. Hiermee worden de enzymen en vezelstructuren van de bloot kapot geknipt, dit versterkt de huid.
5. Pikkelen
Het is belangrijk dat de looistoffen goed met de huid kan binden. Voor dat het bindingsproces begint moeten de looistoffen eerst de huid binnengaan. De huiden gaan nu weer een nieuw bad in, dit keer gevuld met zuur. Dit bad maakt de huiden zuur waardoor de looistoffen makkelijker naar binnen kunnen en ze beter worden opgenomen. Door deze stap gaan de huiden weer opzwellen. Om dit tegen te gaan wordt er zout toegevoegd. Het evenwicht tussen zout en zuur tijdens het pikkelen is één van de belangrijkste stappen, dit zal de uiteindelijke kwaliteit van het leer bepalen.
6. Looien
Dan zijn we aangekomen bij het daadwerkelijke looien. De huid moet worden gemengd met een looistof die zich verbindt met de eiwitten. Deze stap maakt van het bloot dan het uiteindelijke leer. De looistof die het meest van allemaal wordt toegevoegd is het metaalzout: Chroomsulfaat. Het leer wat hieruit ontstaat is blauwig van kleur en wordt daarom ook wel ‘Wet-blue’ genoemd. Pas als de looistof volledig is binnengedrongen wordt het zuurgehalte verlaagt. Hierdoor gaat de looistof die is binnengedrongen binden met de vezels in de huid. Na het looien is de huid dus echt ‘leer’! Nu zullen de bacteriën geen invloed meer hebben op het materiaal waardoor het voor altijd goed blijft.
De eigenschappen van lederen bekleding
Of je nu kiest voor een 2-zitter, 3-zitter, hoekbank of een grote leefhoek: een bank met lederen bekleding zal altijd opvallen. Hieronder vind je alle eigenschappen van de verschillende soorten leer welke wij in onze collectie hebben!
– Afgedekt leer
Afgedekt leer (of leder) is een duurzaam leersoort. Het leer is afgedekt met een gepigmenteerde finishlaag. Hierdoor is het leer gemakkelijk te onderhouden. Het heeft een dichte structuur waardoor vuil er moeilijk intrekt. Door deze structuur kan het leer soms wat kouder en harder aanvoelen. De finishlaag geeft een kleine bescherming tegen zonlicht.
– Vol-anilineleer
Vol-anilineleer is zeer open leer met eigen kenmerken. Het leer heeft natuurlijke kenmerken, omdat het niet wordt afgewerkt. Hierdoor heeft het een zachte grip en een goed comfort. Vol-anilineleer kan minder goed tegen zonlicht, wanneer de ledersoort toch in vol zonlicht staat is er een mogelijkheid dat deze dan ook kan gaan verkleuren. Het leder kan ook verkleuren op de plekken waar veel gezeten wordt. Dit geeft een geleefd effect aan het leer.
– Semi-anilineleer
Het verschil tussen semi-anilineleer en vol-anilineleer is dat semi-anilineleer een licht gepigmenteerde beschermlaag heeft. Het leder is erg duurzaam en heeft nog veel meer natuurlijke kenmerken die zichtbaar zijn. Door de natuurlijke kenmerken voelt het leer zacht en comfortabel aan. Het leder is wat lastiger in onderhoud, het is daarom belangrijk om je bank goed te onderhouden. Wij bieden diverse onderhoud pakketten aan waarmee je de levensduur van je bank kunt verlengen!
– Nubuck leder
Nubuck leder heeft dezelfde eigenschappen als vol-aniline leder, maar dan met een geschuurde toplaag. Het is belangrijk om het leer goed te beschermen, omdat er vuil en vocht in kan trekken. Wij adviseren je graag over het onderhouden van je nubuck lederen bekleding. Je kunt Nubuck leder niet in het directe zonlicht zetten. Wanneer het leer met veel zonlicht in aanraking komt, dan gaat het verkleuren en droogt het sneller uit. Verder heeft dit leder net als vol-aniline leder veel natuurlijke kenmerken, dit geeft een geleefd effect!
– Old Saddle leder
Old Saddle leder is een plantaardig gelooid leertype met een zogenaamd handwish-effect. Het leer heeft een goed vettingsproces gehad waardoor het redelijk goed tegen zonlicht kan. Maar let op: wanneer het leer té veel in aanraking komt met zonlicht is er alsnog kans dat het leer zal gaan verkleuren. Doordat het leer plooivormen heeft, toont het meubelstuk karakter. Door de wasachtige afwerking mag het leder niet worden behandeld met een vochtige doek of reinigingsmiddel. Reinig het dus met de juiste producten. Deze hebben wij uiteraard in onze collectie staan.
– Microleder
Microleder is een combinatie van echt leder en polyester. Het leer dat wordt gebruikt voor microleer is gerecycled. Je hebt de bekleding in veel verschillende kleuren, omdat het wordt gecombineerd met polyester. Het materiaal is geschikt voor intensief gebruik en neemt weinig vocht op. Hierdoor is het gemakkelijk in onderhoud en ideaal voor kinderen of huisdieren. Echter is het erg belangrijk om deze goed te onderhouden met de juiste spullen. Wij adviseren je graag!
Alles over de vulling van jouw droombank
Het comfort van banken verschilt. Dit komt door de opbouw en vulling van een bank. De vulling van een bank bestaat uit verschillende lagen, deze lagen zijn opgebouwd met verschillende materialen. Welke materialen wij allemaal gebruiken lees je op de volgende pagina. Maar eerst, hoe is een bank opgebouwd? Uiteraard verschilt dit voor elke bank, maar zo is de opbouw van de meeste van onze banken.
We beginnen bij het frame. Deze wordt gemaakt van vurenhout latten waarvan de dragende delen van beukenhout zijn gemaakt. Dan komt de zitting. Onder de zitting worden veren geplaatst. Bij onze banken wordt er vaak gebruik gemaakt van nosag veren en deze worden gelijkmatig verdeeld over de breedte van de bank. Bovenop de veren komt het zitkussen, deze wordt gemaakt van polyeter schuim met een toplaag van polyeter granulaat en siliconen watten. Uiteraard verschilt het zitcomfort per bank. Dit komt door de hoeveelheid schuim en/of toplaag die er wordt gebruikt. Bij een zachtere loungebank is er een dikkere toplaag toegevoegd zodat je er lekker in wegzakt, maar bij een hardere bank wordt er meer koudschuim toegevoegd zodat je een stevige zit hebt. De rugkussens worden veelal gevuld met polyeter granulaat en siliconen watten. Zowel de zitkussens als rugkussens hebben gelijkmatige vakken waarin de vulling is verdeeld. Hierdoor verschuiven de vlokvulling minder.
Welke vulling er voor jouw bank is gebruikt kan dus verschillen. Lees daarom alles over de vullingen en wat het voor het comfort doet!
Welk schuim zit er in je bank?
– Polyetherschuim
Polyether is een standaard schuimsoort die veel wordt gebruikt. De veerkracht en flexibiliteit van polyether is erg goed. Als je de vulling indrukt, gaat hij weer terug naar zijn originele vorm. Na verloop van tijd wordt het schuim zachter, hierdoor krijgt jouw bank een geleefd uiterlijk. Wij kiezen veelal voor de vormvaste polyetherschuimen
SG30/SG35.
– Koudschuim/HR-schuim
Koudschuim, ook wel HR-schuim genoemd, is een duurzaam schuim dat bekend staat om zijn hoge veerkracht. De hoge elasticiteit zorgt voor een goed zitcomfort en een langere levensduur! De celstructuur van het schuim bestaat uit verschillende cel groottes met gebroken celwanden. Deze openstructuur zorgt voor een goede ventilatie.
Afdekking voor extra comfort
– Watten of vlokken
Watten en vlokken zijn een veel voorkomende tussenlaag. De vlokken die worden gebruikt zijn vaak polyether vlokken, dit zijn vlokken van schuim. Een tussenlaag van watten of vlokken zorgt voor een zachter zitcomfort. Na verloop van tijd kunnen er zitkuilen ontstaan doordat de tussenlaag wat losser gaat zitten. Dit kan gebeuren bij watten en vlokken.
– vaste toplaag
Veel van onze banken hebben een schuimen toplaag. Het voordeel van een vaste toplaag is dat deze niet kan verschuiven, iets wat wel kan gebeuren bij watten en vlokken of donsveren. De toplaag wordt vaak gemaakt van koudschuim, polyether schuim of memmoryfoam.
Het grootste verschil tussen koudschuim/polyetherschuim en memmoryfoam is de celstructuur. Memmoryfoam heeft namelijk een dichtere celstructuur. De toplaag van dit foam bestaat uit kleine belletjes met een dun vliesje. Door het vliesje duurt het langer voordat er weer lucht zit in de belletjes. Hierdoor vormt de toplaag geheel naar jouw lichaam.
– donslaag
Donsvulling wordt vaak gecombineerd met polyetherschuim of koudschuim. Het schuim zorgt namelijk voor de stevigheid en hier overheen komt een laag met donsveertjes. De dons die wordt gebruikt is afkomstig van ganzen. Er wordt gekozen voor ganzendons, omdat deze veertjes een kromme vorm hebben en daardoor veerkrachtig zijn. Om ervoor te zorgen dat de veren niet gaan klonteren, worden er ook siliconen aan toegevoegd.
Kussens krijgen geen extra schuimlaag, zij worden geheel gevuld met dons. Dons zal na gebruik gaan verspreiden. Het is daarom raadzaam om de kussens regelmatig op te schudden.
– Fiberfill
Tussen het schuim en de bekleding wordt vaak een extra laag van fiberfill gebruikt, ook wel Dacron genoemd. Fiberfill zorgt ervoor dat het kussen er vol uitziet. Door de fiberfill kan het schuim niet gaan schuren aan de onderkant van de bekleding, dit zorgt voor een langere levensduur. Fiberfill verandert niets aan het zitcomfort.
Het is niet mogelijk om de vulling van je bankstel te veranderen. Je kunt deze niet wijzigen omdat het model en comfort van de gekozen bank dan mee veranderd.
Verzorging van je stoffen bank
Zo lang mogelijk genieten van je stoffen bank. Dat wil toch iedereen? Daarom is het ontzettend belangrijk dat je je bank goed verzorgd en onderhoud zodra deze in je woning staat. Hoe jij je bank het beste verzorgt, leggen wij je hieronder uit.
Bescherm je bank tegen vlekken
Voorkomen is beter dan genezen. Onze tip is dan ook om je bank altijd te impregneren, wij doen dit met Protexx. Een Protexx behandeling zorgt voor een extra beschermlaag op je stoffen meubel (bank, fauteuil of stoel) zonder dat je dit ziet! De beschermlaag veranderd namelijk niets aan de kwaliteit, kleur en comfort van het meubelstuk. Deze behandeling dien je zelf te doen, wat heel makkelijk en snel gaat met de spuitbus die je tijdens de bezorging krijgt. De coating die je aanbrengt geeft een beschermlaag om elke vezel. Hierdoor kan vocht moeilijk in de stof dringen. Nu heb je dus genoeg tijd om de vlek gemakkelijk te verwijderen. Krijg je de vlek er toch niet uit? Protexx biedt een garantie van 5 jaar!
Garantie op je Protexx behandeling
De aankoopfactuur die je van ons ontvang is je garantie bewijs voor Protexx. Bewaar deze dus goed. Deze factuur geeft je het recht om 3 of 5 jaar lang kosteloos gebruik te maken van de vlekkenservice. En je kunt de gehele serviceperiode een beroep doen op de Protexx. Is er iets mis gegaan of gaat een vlek niet meer uit de bank? Dan kun je binnen 3 dagen contact opnemen met de Protexx service, de gegevens vind je op www.oranje-prepair.com. Zij zullen je verder informeren en als het nodig is je meubelstuk kosteloos komen reinigen.
Nog geen Protexx besteld maar nu toch interesse? Geen zorgen. Je kunt tot op de dag van levering het product toevoegen aan je bestelling. Wat houd je nu nog tegen?!
Onderhoud stoffen (hoek)bank
Om te zorgen dat de bekleding zo lang mogelijk mooi blijft, moet je je bank goed onderhouden. Er zijn een paar zaken die altijd veranderen. Alle stoffen banken gaan bijvoorbeeld na een aantal jaren actief gebruik plooien en licht verzakken. (Vooral op de plaatsen waar veel gezeten/gelegen wordt).
Last van pilling en/of plooivorming?
De hoeveelheid pilling of plooivorming verschilt per stof, de ene heeft er meer last van dan de andere. Onze adviseurs informeren je hier graag over. Een beetje pilling of plooivorming is vaak niet erg want dit geeft een geleefd uiterlijk aan de stof. Maar het kan ook te veel worden.
– Pilling
Pilling ook wel ‘pluisvorming’ genoemd komt vooral voor bij stof. Bij het zien van pilling wordt al snel aan slijtage gedacht. Maar daar is niets van waar. Pilling komt bij slijtage maar zelden voor. Sterker nog, tijdens langer gebruik neemt de pilling alleen maar af.
Pilling kan op verschillende manieren ontstaan. Bij een nieuwe bank kunnen er nog enkele vezeluiteinde uit de stof steken. Deze kunnen in de knoop raken en een bolletje vormen. Deze pilling komt weinig voor en is gelukkig makkelijk te verhelpen. Door met een pilling remover (pluizentondeuse) over de stof te gaan haal je de pilling gemakkelijk en snel weg. Een vaker voorkomende vorm van pilling is de externe pilling. Hierbij worden de bolletjes gevormd door een externe vezel. Deze kan bijvoorbeeld van je kleding of sierkussen afkomen. Je herkent deze pilling vaak door de afwijkende kleur. Maar gelukkig kun je ook deze vorm van pilling gemakkelijk verwijderen met een pilling remover.
– Plooivorming
Plooivorming is een verschijnsel waarbij plooien en rimpels in de bekleding zichtbaar worden. Dit gebeurt naar mate je de bank gebruikt. Plooivorming ontstaat bij elke bank. Van leren tot stoffen bekleding en van goede tot slechte kwaliteit. Plooien geven een geleefd effect aan de bekleding en zijn daarnaast ook erg functioneel. Ze ontlasten de naden namelijk.Tijdens het gebruik van de bank ontstaat plooivorming. Dit, omdat tijdens het gebruik van je bank de schuimen vulling ingedrukt wordt. Afhankelijk van de hardheid van het schuim en rekbaarheid van de stof zal het bekledingsmateriaal opgerekt worden. Dit gebeurt dus ook bij een lederen bekleding. Hierdoor ontstaat er ruimte in de stof of leer, waar zichtbare plooien een gevolg op zijn. Dit geeft een geleefd effect aan de bank!
Verzorging van je leren bank
Het onderhouden van je leren bank is wat makkelijker dan dat van een stoffen bank. Bij een leren bank heb je namelijk geen last van pilling en zijn de meeste vlekken al weg als je er met een natte doek overheen gaat. Toch zijn er bij lederen banken ook verschillende dingen waar je op moet letten. Daarnaast moet je elke soort leer op een andere manier verzorgen. Hoe je dat doet lees je hieronder!
Onderhouden van verschillende leersoorten
– Afgedekt leer en semi-anilineleer
Afgedekt en semi-anilineleer zijn leersoorten die makkelijk te onderhouden zijn. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen en de bekleding kan redelijk goed tegen zonlicht. Toch is het verstandig om dit leer een aantal keer per jaar te behandelen met een leer verzorgend product. Het gebruiken van een bescherming set raden wij daarom zeker aan. Daarnaast kun je ook een beschermingscrème op het leer smeren. Dit beschermt het leer tegen invloeden van buitenaf. Het leder wordt hier vetafstotend van waardoor het soepel en zacht blijft.
– Vol-anilineleer
Vol-anilineleer vraagt om een specifieker onderhoud dan afgedekt en semi-anilineleer. Dit, omdat vol-anilineleer door zijn open structuur gevoeliger is voor vuil en vocht. Deze zijn daarom ook lastiger te verwijderen dan bij afgedekt leer. Daarom is het belangrijk om bij vol-anilineleer producten te gebruiken die het leer beschermt voor invloeden van buiten af en een soort beschermlaag over het leer geeft. Op de site www.oranje-products.com vind je diverse producten die perfect zijn voor het onderhouden van open leersoorten. Ideaal voor het beschermen van jouw bank!
– Old saddle leer
Old saddle leer is een lastigere leersoort om te onderhouden. Wij raden daarom aan om het leer gemiddeld vijf keer per jaar te onderhouden met old saddle wax. Deze wax beschermt het leer tegen vuil en zorgt dat beschadigingen minder zichtbaar zijn. Daarnaast beschermt het ook een tegen licht, hierdoor verkleur de bank dus minder snel! Tip van ons: probeer de wax eerst op een onopvallende plek. Je hebt de wax namelijk in meerdere kleuren. Je wilt natuurlijk niet de verkeerde kleur op je bank smeren.
Nubuck leder
Bij Nubuck is het erg raadzaam om deze goed te onderhouden met een impregneermiddel. Dit middel zorgt ervoor dat vuil, vocht en andere invloeden van buitenaf minder snel in het leer trekken. Hierdoor heb je meer tijd om de vlek te verwijderen. Kortom: langer plezier van je bank!
Microleder
Microleder is geen volledig leer. Daarom onderhoud je deze ook anders dan de andere leersoorten. Vuil en vloeistoffen trekken makkelijker in dit soort leder. Vochtwerende spray, Protexx, is daarom een grote aanrader. Het is raadzaam om je bank hier 3 tot 4 keer per jaar mee te behandelen. Deze spray zorgt ervoor dat vocht minder goed in bekleding trekt en je ze gemakkelijker kunt verwijderen. Verder is het belangrijk om niet te hard te schrobben over de bekleding. Dit kan de bovenste laag kapot maken en dat zou erg zonde zijn.
Tips & tricks
Tips zijn altijd handig! We hebben daarom wat tips onder elkaar gezet.
- Schud je kussens regelmatig op. Zo stel je het plooien uit.
- Gebruik de kussens gelijkmatig. Zo voorkom je de grootste plooien en zitkuilen. (Ruil je kussens af en toe om zodat je niet altijd op hetzelfde kussen zit).
- Vermijd (zoveel mogelijk) direct zonlicht. Als het leder veel in aanraking met zonlicht komt gaat het sneller verkleuren.
Voorkom scheuren
Een leren bank kan uitdrogen, hierdoor kunnen er scheuren in het leer ontstaan. Het is daarom belangrijk om je bank eens in de tijd te verzorgen met een leer verzorgend product. Dit zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en niet gaat scheuren. Hoe vaak en wanneer je een bank moet invetten hangt af van de ruimte waar de bank in staat. Dit heeft namelijk te maken met de luchtvochtigheid en warmte van een ruimte.Om er zeker van te zijn dat je je bank niet te laat invet kun je deze tip gebruiken! Wrijf met je handen over de bekleding. Als je merkt dat je er makkelijk overheen glijdt, kun je het invetten nog even uitstellen. Merk je dat het een beetje stroef gaat, dan is het tijd om de bank in te vetten!
Na het gebruiken van een reinigend product is het ook verstandig om je bank in te vetten. Deze producten halen het vet van de bekleding af waardoor hij sneller uitdroogt. Vet daarom je bank goed in na het gebruik van deze producten. Dan kun jij extra lang genieten van jouw lederen bankstel!
Logistiek proces
Heb je uiteindelijk je droombank gevonden? En kan je niet wachten totdat deze geleverd gaat worden? Dan vragen we je nog wel even om wat geduld… Wij gaan de bank namelijk speciaal voor jou produceren dus er zit nog wel een levertijd op (de actuele levertijd geven de interieuradviseurs altijd aan je door). Maar zodra deze bij ons is binnengekomen, zetten we de levering direct in gang. Wil je alles zelf doen? Dat hoeft niet! Wij brengen de bank graag bij je thuis. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Maar dan zetten wij de bank ook op de juiste plaats, pakken we hem uit en nemen we het verpakkingsmateriaal weer mee. De levering gaat in verschillende stappen. We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet.
– Je bank komt bijna binnen
Wanneer er zicht is op de uitlevering door de fabrikant aan ons magazijn, zouden wij al graag een afspraak plannen om de bestelling aan huis te leveren. Een afspraak plannen we graag in overleg met jou en jouw agenda. Je krijgt van ons een mail waarin we uitleggen dat je hiervoor zelf op een moment naar keuze telefonisch contact met ons kan opnemen om een bezorgafspraak te plannen. Onze bezorgingen vinden plaats op maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur.
– Het gereed maken van je bestelling
Voor wij jouw kant op komen, maakt onze planning de bonnen gereed en checken onze chauffeurs of alles ingeladen is. Heb je het restbedrag vooraf al overgemaakt? Check dan nog even met onze planning of deze ontvangen is zodat de chauffeurs je niet nogmaals om het restbedrag vragen.
– Een berichtje om je te laten weten dat we je niet vergeten zijn
Nadat de bestelling geladen is, zullen wij een berichtje sturen waarin wij jou eraan herinneren dat we morgen komen leveren. In dit bericht vermelden we het tijdvak waarin wij verwachten bij jou aan te komen.
– Wij zijn onderweg
Wij bellen je 30 minuten voor aankomst op om aan te geven dat we onderweg zijn. Tijdens dit gesprek bespreken wij het volgende met je:
- Hoe wil je betalen? (uiteraard ontvangen wij alles het liefst per pin, creditcard is helaas niet mogelijk)
- Is er plek voor onze vrachtwagen (of kan er plek voor de vrachtwagen gemaakt worden?)
- Is de doorgang vrij en heb je de mooie vazen aan de kant gezet?
- Is de plek waar wij de bestelling mogen plaatsen vrij?
We zijn er
Onze chauffeur zal eerst met je door de woning lopen om te bekijken waar de meubelstukken geplaatst moeten worden. Veiligheid en het schadevrij achterlaten van jouw woning is voor ons prioriteit nummer 1. Nadat jullie de situatie bekeken hebben, plaatsen onze bezorgers de bestelling op de gewenste plek. Het verpakkingsmateriaal wordt verwijderd, vilt wordt aangebracht en de meubelstukken worden voor je op de juiste plek geplaatst. Uiteraard nemen wij het verpakkingsmateriaal ook weer mee terug. Nadat de meubelstukken in huis staan, loopt onze bezorger de bon met je na om te checken of de artikelen kloppen, alles compleet is en wij de meubelen en woning weer schadevrij achterlaten. De bezorger neemt een foto van de geleverde producten. Vervolgens vindt de betaling plaats en vragen wij je nog kort om een klanttevredenheidsonderzoek. Wat we goed doen blijven we doen, fouten verbeteren we graag.