Houten meubelen

Informatie over houten meubelen:
Onze meubelen bestaan voor 100% uit echt hout. Voorbeelden van onze massieve houtsoorten zijn: teak, eiken en grenen. Ook bieden wij houten meubelen onbehandeld (puur natuur) aan. Hout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Structuur en kleurverschillen tussen onderlinge onderdelen zijn hierdoor onvermijdelijk. Dit meubel is op ambachtelijke wijze vervaardigd.

Eikenhout
Eikenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort, die al eeuwenlang gewaardeerd wordt in ons houten meubelen
interieur. Vooral de fijne nerf, de vlamtekening en  de wisselende kleurschakeringen verschaffen het meubel een degelijke en warme uitstraling. Het meubel heeft bovendien een handmatige bewerking ondergaan, zodat een gebruikt uiterlijk is ontstaan. Kanten en hoeken zijn afgerond en de oppervlakten van het meubel zijn licht geschraapt, waardoor deze een golvend en doorleefd effect hebben gekregen. Deze behandeling accentueert het unieke karakter van het meubel. Het voor uw meubel gebruikte hout is een uniek natuurproduct dat in het land van herkomst, na een zorgvuldige selectie, op ambach­telijke wijze is verwerkt. Het is uniek en karakteristiek in elk opzicht; geen enkel stuk hout is gelijk van vorm, structuur of kleur, zodat kleurschakeringen zelfs bin­nen één meubelstuk onvermijdelijk zijn. Om het meubel een verweerde/doorleefde look te geven wordt het hout geselecteerd op natuurlijke defecten, welke bewust niet worden verdoezeld. Deze natuurlijke defecten zoals: windbarsten, haarscheuren, zowel kleine als grote, on­effenheden, noesten, zelfs gescheurde en gedeeltelijk uitgevallen noesten en verkleuringen, kunt u terug vinden in uw meubel. Om sommige natuurlijke defecten in het hout te verbergen zijn inlegstukken toegestaan.

GrenenhoutGrenenhout
Een redelijk “zachte” houtsoort, afkomstig van de grove den of pijnboom (naaldboom). Deze boom groeit o.a. in
Europa en Noord – Azië. Grenen heeft bijzonder duurzaam kernhout en is in meer of mindere mate roodachtig van kleur, mede afhankelijk van het groeigebied. De structuur van het hout maar ook vooral de prijs maken deze houtsoort bijzonder populair.

 

Teakhout
Teak hout is een redelijk harde houtsoort afkomstig van de teakboom (loofboom). Deze boom Teakhout groeit voornamelijk in Indonesië en India. Teakhout kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur is lichtbruin tot goudbruin. Het oppervlak van teak voelt “zacht” (vettig) aan, doordat er zich olieachtige stoffen in het hout bevinden. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout blijft werken. Dit betekent dat scheurtjes, trekken of krimpen tijdens het gebruik kunnen ontstaan. Dit geeft ook het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort. Teak kan onder invloed van vochtige of droge lucht gaan werken, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan, of verbindingen open kunnen gaan staan en/of weer sluiten. Geadviseerd vochtpercentage voor in de woning: rond 50%.

Jouw meubelproduct is gemaakt van gerecycled (oud) teakhout waardoor gebruikssporen aan de oppervlakte zichtbaar kunnen zijn. De exclusiviteit van natuurlijke houtmaterialen en de tekenen van de geschiedenis worden zo ontwerpkenmerken. Dit product ontstaat overwegend door handarbeid. Onregelmatigheden en minimale (maat) afwijkingen zijn dan ook mogelijk.

Verkleuring en werking bij meubelen van hout
Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe houten meubelen na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het show­roommodel zijn daarom voor de hand liggend.

Onder invloed van kou, warmte, vocht en droogte kan hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine krimpscheurtjes ontstaan. Om mogelijke scheuren en krimpnaden te voorkomen adviseren wij u om de luchtvochtigheid in uw woning zoveel mogelijk op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door waterbakjes aan verwarmingsradiatoren te bevestigen. Door het gebruik kunnen fijne krasjes ontstaan. Dit is niet te voorkomen en valt daarom niet onder de garantie. Vermijd tevens ook het contact met hete voorwerpen.