Leersoorten

Leder is een prachtig natuurproduct. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt.
Hierna worden de lederhuiden doorverkocht aan lederfabrikanten en verwerkt tot o.a. meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleder kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).

Een dierenhuid is opgebouwd uit 3 lagen:

 1. de opperhuid
 2. de lederhuid zelf
 3. het onderhuids bindweefsel.

Om meubelleder te maken wordt de opperhuid en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De lederhuid zelf blijft over en deze bestaat uit een nerflaag en een reticulaarlaag.

We onderscheiden op basis van afwerking de volgende “leersoorten (leertypen)”:

 • Vol-aniline leder
 • Semi-aniline leder
 • Gedekverfd leder
 • Nubuck leder
 • Old Saddle leder
 • Schapenleder
 • Wax en/of geolied leder
 • Pull-Up leder (o.a. By-cast)
 • Pilotenleder
 • Microleder
 • Leatherlook (imitatieleder)

Vol-aniline leder:

Dit leder krijgt uitsluitend een vatverving. Het is de meest natuurlijke (nerf)ledersoort en is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk.
Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Semi-aniline leder

Dit leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een zeer dun laklaagje). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling waardoor dit leertype iets praktischer in het gebruik is. Semi-aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien).
Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Gedekverfd leder

Dit leder is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder/niet opvallen. Deze beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch in gebruik is. Directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Nubuck leder

Nubuck leder heeft de eigenschappen van een vol-aniline leder (meest natuurlijke vorm van leder), maar dan met een geschuurde toplaag (er ontstaat een veloursachtig effect).
Nubuck leder is een fijn geschuurd nerfleder (dit is de bovenzijde van een lederhuid). Hoewel voor dit leertype de mooiste huiden gebruikt worden, is het toch mogelijk dat bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën- of nerfstructuur in het leder terug te vinden zijn.
Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen. Ook directe straling van zonlicht – uv straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Old Saddle leder

Old Saddle leder is een gepatineerd, plantaardig gelooid, leertype met een zogenaamd handwish-effect. Het is gemaakt van de beste West-Europese runderhuiden en kent een wasachtige afwerking.
Door een uitgekiend looi-, verf- en vettingsproces is een leertype ontstaan met een goede wrijfechtheid en voldoende lichtechtheid. Desondanks mag dit type leder niet in de volle zon gezet worden, aangezien het leder dan zal verkleuren. In gebruik zal dit type leer z’n uiteindelijke patina verkrijgen en dankzij de plooivorming zal het meubel z’n karakter tonen. Gezien de gepatineerde wasachtige afwerking, mag dit leder niet behandeld worden met een vochtige doek of reinigingsmiddel.

Schapenleder

Een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder een beschermlaag. De van nature drogere en stuggere gelooide schapenhuiden worden volgens aloude traditie met de hand ingewreven met een vaak bruinachtige “waterbeits” en meestal afgewerkt met een product op basis van was. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zgn. “wolk-effect” (licht-donker). Mede gezien de relatief kleine huiden die verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. In verband met de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan (ook wel craquelé-effect genoemd). Dit komt de charme van het leder juist ten goede, mede door de antieke uitstraling.

Wax / olie leder (leder afgewerkt met een was –en/of olielaag).

Dit type is meestal een volnerf ledersoort (kortom: meestal volaniline leder). Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden.
Er wordt bij dit type leder dan ook wel gesproken worden over het zogenaamde “Pull Up effect”. Door het leder 2 x per jaar te behandelen met de producten uit de Leather Wax & Oil set, komt het leder weer enigszins terug in de oorspronkelijke kleur. Tijdens het aanbrengen zal het doekje of sponsje (soms) iets kleur afgeven. Bij dit type leder is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte (vooral bij met was afgewerkte leer soorten) kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd. Met een föhn kan men het leder dan licht verwarmen, waardoor de kleur zich weer enigszins herstelt. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden om dit leder te intensief te reinigen (reinigen mag dus wel, maar doe het voorzichtig en druk niet te hard op het leder).

Pilotenleder

In feite is dit een gedekverfde/semi-aniline kwaliteit leder die in een later stadium is doorgeschuurd. Het leder vertoont hierdoor een robuust en redelijk ruw/veloursachtig uiterlijk. De leersoort is van nature dus al beter beschermd dan bijvoorbeeld een nubuck leder. Ondanks dit feit is het wel belangrijk dat de beschermlaag intact wordt gehouden, zonder de uitstraling van het leder te beïnvloeden.

Microleder

Een materiaal waarbij er een microvezel doek (polyester stof) op een lederen ondergrond is verlijmd. Ondanks dat de ondergrond van leder is, dient dit materiaal op basis van onderhoud als textiel (stof) gezien te worden.

Leren bank samenstellen bij Meubilex

Op zoek naar een leren bank met een van bovenstaande leersoorten? Bij Meubilex kun jij jouw ideale bank zelf samenstellen. Zo ook leren banken. Bezoek onze showroom in Oisterwijk en kom proef zitten op jouw volgende bank!