Het lichtplan in jouw woonkamer

het lichtplan in jouw woonkamer meubilex

Heb je verbouwplannen of ga je verhuizen naar een nieuw huis? Dan is het verstandig om een lichtplan te maken. Hierdoor kun je meteen de elektrapunten op de juiste plekken aanleggen en eventuele spots in het plafond of wand inbouwen. Ook in jouw huidige interieur kun je de verlichting nog eens goed bekijken. Meubilex geeft je een handig stappenplan voor het juiste lichtplan in jouw woonkamer.  

STAP 1: PLATTEGROND

Pak de plattegrond erbij van jouw woonkamer. Teken hierin de plekken waar je de meubels wilt plaatsen en de wanddecoratie op wilt hangen. Geef ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

STAP 2: ACTIVITEITEN

Zet op dezelfde plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. In het leven zijn er heel veel activiteiten waar je rekening mee moet houden. Denk aan een boek lezen, tv-kijken, werken en/of eten. Het lichtplan wordt gebaseerd op deze activiteiten.

STAP 3: BASISVERLICHTING

Begin het lichtplan met het bepalen van de basisverlichting. De basisverlichting verlicht de ruimte voldoende met zo min mogelijk schaduwwerking. Dit licht is verglijkbaar met daglicht. Kies voor een combinatie tussen direct- en indirect licht. Direct licht krijg je door inbouw- of opbouwspots. Indirect licht krijg je door vloerlampen, stoffen kappen of wandarmatuur. Deel ze in van hoog tot laag voor een goede balans.

STAP 4: PRAKTISCHE VERLICHTING

Na de basisverlichting is het tijd om de praktische verlichting in te tekenen. Dit kunnen bijvoorbeeld leeslampen, tafellampen en bureaulampen zijn of gericht licht boven de eettafel. Handig om te weten is dat goed leeslicht minstens 60 watt heeft. Denk ook aan het gebruik van dimmers. De verlichting kan hiermee minder fel worden gezet wat zorgt voor meer sfeer in de woonkamer.

STAP 5: SFEERVERLICHTING

Als laatste komt de sfeerverlichting in het lichtplan. Deze verlichting heeft niet de functie om de ruimte goed te verlichten, maar dient meer als eye-catcher. Denk hierbij aan een bijzonder lichteffect of een mooi armatuur. Een leuke lamp is ‘Lamp Quick’. Door het gatenpatroon in de lamp krijg je een bijzondere en unieke lichtuitval. Ook kun je een mooi object in de spotlights zetten of richt je een spot op een boekenkast. Dit is accentverlichting.

DSC 0310 Aangepast
DSC 0326 Aangepast
DSC 0317 Aangepast
DSC 0329 Aangepast

Op de foto: Vloerlamp Sunlight, Hanglamp Moonlight, Tafellamp Pickard en Hanglamp Sundown.

Op zoek naar verlichting? De mooiste lampen vind je bij Meubilex. Bekijk hier een greep uit onze collectie of kom langs in onze winkel in Oisterwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Whoon Oisterwijk 1000px

Je vertrouwde meubelwebshop Meubilex heet voortaan Whoon!
Je kunt onze vernieuwde voorraad zien op www.whoon.com
of in onze prachtige showroom in Oisterwijk.
Tot snel!